04
sept

Kas liitumine ühistuga on väikemetsaomanikule kasulik?

ÕHTULEHT:

Kas inimesel, kellel on metsa õige vähe (nt taluomanik, kel maad üldse paar-kolm hektarit ja sellestki vaid osa on mets), on üldse põhjust liituda kohaliku metsaühistuga? Kas temale ja tema metsale võiks see kuida­gi kasulik olla?

Vastab Olavi Udam, pi­kaaegne metsakonsulent ja metsaühistu Ühinenud Metsaomanikud juhatuse liige.

Loomulikult on kasulik liituda. Just väikemetsaomanikud saa­vadki metsaühistuga liitumisest suurimat kasu. Esiteks kasu teadmiste ja oskuste näol, mis ai­tavad leida kiireima tee oma met­sa tundmaõppimisel. Kogenud metsakonsulendi nõuannetele-soovitustele tuginedes on inime­sel, kes ehk varem polegi üldse metsa hooldamisele ega majan­damisele mõelnud, oluliselt liht­sam oma metsas askeldama ha­kata: otsustada, millest alustada, kuidas ja mis sihiga metsa ma­jandades edasi liikuda, panna pai­ka kindel plaan, millised tööd tu­leks esimeses järjekorras ja või­malikult kiiresti ära teha, mida annab veidi kaugemasse tulevik­ku lükata jne. Teiseks aitavad paljud metsaühistud väikeomanikke ka mitmesuguste metsa hooldamisel, uuendamisel ja raiete korraldamisel vajalike tööde korraldamisel. Meie kultuurmaastikus on metsa kas­vatamise põhju­seks eelkõige see, et maa on põlluha­rimiseks sobimatu. Sellisel juhul on iga­ti mõistlik kasvatada metsa – aga metsakas­vatus on kindlasti majanduslik te­gevus. Oskuslikust metsas toime­tamisest saab ühtaegu kasu nii metsaomanik kui ka Eesti riik ter­vikuna ja seepärast tasubki võhi­kust metsaomanikul end metsa majandamisega kurssi viia.

Selleks, et metsaühistuga lii­tuda, tuleb kõigepealt leida oma kodule lähim ühistu ja nendega kontakti võtta. Kohalikus ühistus leitakse metsaomaniku vajadus­test lähtuvalt sobiv metsanduskonsulent, kes võtab enda hoo­leks kogu edasise nõustamistöö.

Internetis leiab sobiva metsaühistu aadressilt www. erametsaliit.ee/et/liikmed-2/ või www.eramets.ee

Milleks metsaühistu

Metsaühistu on mõeldud piirkondlikele ja ühiste huvidega erametsaomanikele ja selle põhieesmärk on:

* koondada piirkonna ühiste huvidega metsaomanikud

* osutada metsandusalast nõustamisteenust

* korraldada ühistegevust (väljasõidud, konkursid, võistlused)

* edastada metsaomanikele vajalikku teavet, korraldada teabepäevi

* abistada toetuste taotlemisel ja taotluste koostamisel (EMK, PRIA)

* kaitsta metsaomanike huvisid kohalikul tasandil (jahiõigus, keskkonnakaitselised piirangud jms)

* korraldada ühist majandustegevust (nt puidu ühismüük, liik­mete koostöö metsatöödel jm)